Kneleskammel ved alteret er den skammel presten benytter under gudstjenesten. De kan variere i størrelse og utforming. De er laget av tre og trukket med skinn eller ulike tekstiler. Noen er dekorert med frynser eller broderi. De eldre har fått skriftet trekk opptil flere ganger, grunnet slitasje eller andre tilpasninger til interiøret. Fra kirkeregnskapene kjenner vi til kneleskamler fra tidlig 1600-tallet.

Kneleskammelen er å anse som del av kirkens løse inventar og mange steder er den ikke lenger i bruk. Hvilken fagkompetanse man trenger for istandsetting er avhengig av materialer og alder, men møbelsnekker, møbeltapetserer og konservator er aktuelle fag. Godkjente konservatorer er registrert i NKF-Ns registerHåndverksregisteret har oversikt over utøvere innen for de nevnte håndverksfagene.