En oblateske er et skrin til oppbevaring av oblater. De har blitt laget av blikk, tinn, tre, sølv, plett og porselen. Den vanligste formen er rund eller oval med en omtrentlig diameter på 8 – 12 cm. Det finnes også firkantede og åttekantede oblatesker.  Lokkene er hvelvede eller flate, og er ofte dekorerte. De kan ha innskripsjoner som forteller givernes navn, monogram, familievåpen, hvilken kirke den er gitt til og årstall. Drevet og siselert dekor som kors og krusifiks, border. akantus, blomster, blad, og druer, er noen av de mange varianter som forekommer. Andre har tekster som: «Jesus er livet brød», «Jesu Christi Blod renser os af al Synd» eller «Soli Deo Gloria». Nyere og enklere varianter kan ha et kors festet til lokket.

Aktuell fagkompetanse er konservator. Godkjente konservatorer er registrert i NKF-Ns register.