Enkelte kirker har bevart senmiddelalderske bronsestaker, men de fleste lysestaker (alterstaker) som er bevarte er fra 1600-tallet og fremover. De eldre lysestakene fra etterreformatorisk tid er som regel av messing.  Støpte, tunge messingstake er mest vanlig til alterlysene, men det finnes også lettere lysestaker av messingblikk, spesielt fra 1600-tallet. Ved siden av messing har tinn vært vanlig materiale for lysestaker. Sølvstaker fra 1600- og 1700-tallet finnes, men sølv eller sølvplett ble mest vanlig fra andre halvdel av 1800-tallet. Gjennom andre halvdel av 1800-tallet blir store lysestaker av sølv eller sølvplett dominerende. Det finnes også lysestaker av tinn, nikkel og jern, og sjeldnere av tre.

Hvilken fagkompetanse som trengs for istandsetting eller konservering av lysestaker kommer an på materialet de er laget av.

Kilder: Sigrid Christie, Norges Kirker (Akershus, Østfold og Buskerud)

Foto: Kjartan Hauglid, NIKU